Kære eristiker Ole Bjørn!Af dit svar kan jeg se, at jeg har begået en fejl. Jeg skrev:
"Faktisk har jeg aldrig hørt om nogen, som troede på "konspirationsteorier". Der burde selvfølgelig have stået:
"Bortset fra tilfældet Ole Bjørn, har jeg aldrig hørt om nogen, som troede på konspirationsteorier."Der findes angiveligt ifølge eristikeren en sammensværgelse af sprogfilosoffer, som søger at skaffe sig magten i verden ved at gøre sandhed til løgn og vice versa.
Er det løgn, eller er det løgn?
Hilsen
Ipso Facto --------
Om eristisk retorik. Eristisk retorik er simpelthen kunsten altid at få ret. Det er hvad retorikkens nestor Wayne C. Booth kaldte for retrickery; viljen til at vinde en diskussion for enhver pris, snyde, bedrage, bryde alle regler for god opførsel og allerhelst jorde samtalepartneren og gøre ham edderspændt rasende.
Ifølge filosoffen Schopenhauer findes der 38 eristiske retoriske kunstgreb som kan benyttes i en snæver vending. De kan let identificeres som logiske fejlslutninger og uredelige argumenter som ad hominem, fordrejninger, forenklinger og generaliseringer. Det er formidlingsetikkens tabuer, men hverdagens og mediernes kommunikative realiteter, og listen med de 38 punkter kan være en metode til at skelne mellem skidt og kanel i politiske debatter.
Den gamle filosof giver for eksempel følgende gode råd til dem som for enhver pris altid vil have ret:
§8 - Gør modstanderen rasende.
At gøre modstanderen rasende: for når han er rasende er han ude af stand til at dømme rigtigt og iagttage sin fordel. Man gør ham rasende ved uforblommet at gøre ham uret og ved at chikanere ham og i det hele taget være uforskammet
§21 - Mød sofistiske argumenter med sofistiske modargumenter.
Ved et blot tilsyneladende eller sofistisk argument fra modstanderens side, som vi gennemskuer, kan vi ganske vist pille det fra hinanden ved at analysere, hvor prekært og tilsyneladende det er, men bedre er det at imødegå det med et lige så tilsyneladende og sofistiske argument og affærdige det på denne måde. For det kommer jo ikke an på sandheden, men på sejren ... Det filosofiske spørgsmål må herefter være, hvad man får, hvis man kombinerer eristisk retorik med en benægtelse af sproglig logik? - Svaret er selvfølgelig, at man får
OLE BJØRN! Tak for underholdningen!