Man har forundret sig over, at Ardor bruger en ældre Tids Sprog, navnlig Flertalsformer for Udsagnsordene. Er det fordi Ardor har været mest fortrolig med dette Sprog, eller fordi Sproget derigennem fik en mere højtidsfuld og Bibel-lignende Klang?
De gamle Taleformer har Ardor anvendt, ikke for at give sin Beretning en Bibel-lignende Klang, men for at gøre den mere højtidsfuld, idet disse gamle Former klinger langt højtideligere end de nu anvendte Enkelttalsformere, særlig naar det gælder Højtlæsning. Selvfølgelig kunde han have formet sin Beretning efter den nu gængse Sprogbrug, men da han ønskede at give den et personligt Præg, ønskede at vise, hvor skønt det danske Sprog kunde formes og kunde klinge, naar en højtudviklet aandelig Intelligens stod bag det givne, formede han sin Beretning saaledes, som den foreligger. At sammenligne Sproget i Ardors Beretning med Bibelens vil ikke falde heldigt ud for det sidstnævnte Værks vedkommende. Hele Ardors Beretning, fra det første Ord til det sidste, er givet i en skøn, malende, Billedlig form. (Dette kan ingenlunde siges om Bibelen, der er et i høj Grad uensartet og sammenflikket Værk.) Særlig de første Kapitler i Ardors Beretning er givet saaledes, at ethvert blot nogenlunde poetisk betonet Menneske ikke alene vil glædes over det enestående skønne Sprog, men tillige klart, for sit indre Øje, i Billeder vil kunne >se< det, hvorom han beretter. Efter som han naar ind på historisk Grund, bliver hans Sprog mindre bundet, mere fortællende uden dog at miste det for ham karakteristiske Ordvalg eller den for ham karakteristiske Sætningsbygning.
Naar danske Litterater og Sprogkendere engang i Fremtiden indgaaende vil beskæftige sig med >Vandrer mod Lyset<, vil dette Værks skønne, poetiske Form først ret blive forstået af Menigmand; thi det er ikke enhver givet - uden Fingerpeg - fuldtud at fatte dette Værks Skønhed i sproglig Henseende. -
Kristus har, for muligvis derigennem at blive kendt, som den han engang var - Jesus af Nazareth - givet sin Tale et Præg af den Sprogform, der anvendes i det ny Testamente. Men en opmærksom Læser vil meget hurtig se, at Kristi Tale i Form og i Ordvalg er langt mere poetisk betonet, end det ny Testamente er. Hans Tale er myndig, skøn og klangfuld i oratorisk Henseende og staar paa alle Punkter højt over det ny Testamente ret vulgære taleform.
Men man kan ikke vente, at Folk i al Almindelighed vil kunne dømme om >Vandrer mod Lyset<s Skønhed i sproglig Henseende; engang vil dog Værket ogsaa paa dette Punkt fuldtud blive anerkendt, og dette vil ske, naar Tidsaanden er moden til at forstaa og til at anerkende <Vandrer mod Lyset<s enestaaende Betydning for den hele Menneskehed. -