Hej Jan. Fik du slet ikke fat i ordet Dao? M.v.h. Arne Sandhedens Mirakel: Verdens Væren. Agnostisk pan"teist" - ydmyghed, mådehold, harmoni, indsigt, medfølelse, omsorg, kærlighed
DE ASIATISKE RELIGIONER De religioner, der har deres oprindelse i østen, er karakteriseret ved at troen på guder ikke er det centrale, men derimod hvordan mennesker bør handle, for at det er i overensstemmelse med etik og moral. Disse religioner er i lige så høj grad moralfilosofier, beregnet til at skabe dygtige statsmænd og et moralsk godt, velafbalanceret samfund. De kan ligeledes siges at være livsfilosofier, hvis indhold, det i høj grad er op til den enkelte at definere.
I vores forståelse af de asiatiske religioner og filosofisystemer, behandler vi disse isolerede fra hinanden, men i virkeligheden er de ofte tæt forbundne og deler tit de selvsamme ideer. Især konfucianisme, buddhismen, hinduismen og taoismen har sat tydelige præg på kultur, politik og socialt liv i Sydasien – og således også de spirituelle begreber, der har deres oprindelse i østen, hvilket er langt hovedparten.
Har ikke læst andet fra dit link. Men du henviser nok til...
Hvad er min vej En flaske rødvin og godt selskab Hvem kalder på mig Drømmer du om noget? En anden verden? Hvorfor er der krige og ufred på jorden? Lad os sende nogle gode energier afsted...
Hej Jan. Jeg fandt en dansk kilde til viden om de to største religioner i Kina, konfucianisme og daoisme: Lektor i kinesisk religion Klaus Bo Nielsen ved Aarhus Universitet. Artiklen, udgivet af Kristeligt Dagblad, giver, synes jeg, os vesterlændinge en chance for at fatte lidt af, hvad der præger Kina, den kommende supermagt-rival til USA, på det religiøse/filosofiske område. Det er en længere omgang at læse artiklen, så jeg bringer blot nogle citater:
Citat:
Konfucianismen og daoismen deler et fælles tankegods, der placerer mennesket i en større verdenssammenhæng eller kosmologi, der pointerer en harmoni mellem menneskets og naturens verden. Der er ingen skabergud, for i den kinesiske naturalisme er universet i videste forstand en organisk helhed, der animeres af en selvskabende vitalitet. Naturen ses som forenet i en gensidig forbundenhed af alle fænomener og processer.
og om konfucianismen
Citat:
Trods denne relation til kosmos var konfucianismen primært optaget af at kultivere mennesket som familiemenneske og samfundsborger. Konfucianismens etos består i at hæve sig ud over det naturgivne og udvikle de kulturelle normer, der placerer mennesket inden for kulturens domæne.