Kære Liv.
Ja, alle mennesker har brug for en forklaring på ting, de ikke forstår. Hvis de ikke kan finde forklaringen, må de derfor opfinde en for at have noget at forholde sig til, så ikke frygten for det ukendte og uforståelige skal dominere deres liv. Det er sådan alle religioner er opstået.
Begreberne god og ond er menneskeskabte moralske betegnelser, der ikke eksisterer i naturen, for den har ingen moral. Hvad der efter menneskets opfattelse er ondt, er godt for noget andet. Det afhænger helt af synsvinklen. Lad os tage et eksempel:
Får æder græs, for det synes de er godt. Hvis får kunne tænke moralsk, ville de kalde ulve for onde dyr, fordi de æder fårene. Men hvis græsset kunne tænke, ville de kalde ulvene for gode dyr, fordi de ikke æder græs, men æder græssets fjender, de onde får.
Nu er dyr heldigvis ikke så dumme at belemre sig selv med religion eller moral. De lever efter det overlevelsesprincip, som alle levende væsener er født med. Kun mennesket er så tåbeligt at opstille naturstridige regler for deres opførsel, og ignorere livets erfaringer gennem 3,8 milliarder år.
Der "tilbedes" i dag omkring 6.000 forskellige religioner verden over, som igen er opdelt i sandsynligvis mere end 100.000 forskellige trosretninger, og alle opererer de med begrebet "ondskab" som forklaring på det, der anses for at være i strid med deres religiøse moral, så ja, det ser ud til at mennesket har et stærkt behov for en syndebuk at skyde skylden på, når naturen går over optugtelsen.
Nogle skarpsindige filosoffer har gennemskuet dette bedrag og påvist, at Satan i virkeligheden er symbol for fornuften, den fornuft som religiøse mennesker forkaster til fordel for en sygelig religiøs moral. Men det er et kompliceret filosofisk spørgsmål, som der er skrevet tykke bøger om.
Dem behøver du ikke at læse. Det er vigtigere at du selv gennemtænker hvad begrebet egentlig står for, så prøv altid at tænke på, hvordan sagen ser ud fra den modsatte side. Det er på den måde vi udvikler vores objektive tænkeevne.
Jeg håber, at du kan bruge det til noget.
Mvh
Ole Bjørn :o)