annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 19221247
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2603561
Åndelig Føde 2339990
Et andet syn 2145614
Så er der linet op... 1790987
Galleri
Delfin i Aalborg Nørresundby
Hvem er online?
0 registrerede 394 gæster og 133 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 4 af 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige billede
Næste billede »
Detaljer om billede

IKON AF KRISTUS

af Arne Thomsen  11/10/2008 12:13 Offline

JESUS KRISTUS, i den ortodoks kristne opfattelse, klædt i rødt (blod, lidenskab, menneske) og blåt (det himmelske), med BOGEN (Bibelen) i venstre hånd (Ikóner er tidløse - eller rettere de er alle tider) og med højre hånd visende I og X (Jesus Kristus) samt bogstavet Alfa for Agapó: Jeg elsker (dig).
Øjnene ser intenst på DIG.
Halsen svulmer: Helligånden.
Glorien - som en aura - gylden (Det uskabte lys = lyset fra Gud) med korset (lod sig korsfæste for vores skyld) og de tre græske bogstaver Omikron, Omega og N, som betyder Den værende (Guds ord til Moses ved tornebusken, der brændte uden at tage skade).
M.v.h. Arne.

Svar Citer

Kommentarer
#42212 - 04/12/2023 22:18 Re: IKON AF KRISTUS [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7494
Sted: Sydsjælland
Hanskrist, du har tydeligvis aldrig seriøst mødt en Kristus Ikon. - for så forsvinder al den snak.
Arne.
Top Svar Citer
#42214 - 04/12/2023 23:19 Re: IKON AF KRISTUS [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Offline
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3934
Sted: Nørresundby
Hvis vi med Helligånden eller Ekstatisk Fornuft forstår hvad ordene dækker over så forsvinder de - så er der ikke mange ord - ja ingen ord overhovedet - kun det ordene er om og beskriver er tilbage nemlig Jesus Kristus Guds Ansigt og det Guds Billede vi er skabte i og til.


Ekstatisk fornuft formår at forlade sig selv og blive et med sit objekt (motiv; mål), dog uden at miste sig selv, men nu som forvandlet, gennem at det participerer i objektet. Subjekt og objekt indgår i en syntese og ny virkelighed eller skabelse med hinanden - vores eksistens kan forandre vores essens - og derfor taler vi med Schelling om ESSENTIALISATION







Citat:
Hvad ville fornuften være uden ekstatisk fornuft og ja vice versa. Når fornuften arbejder tænkende, så vender den altid tilbage til sig selv. Ekstatisk fornuft formår at forlade sig selv og blive et med sit objekt (motiv; mål), dog uden at miste sig selv, men nu som forvandlet, gennem at det participerer i objektet. Subjekt og objekt indgår i en syntese og ny virkelighed eller skabelse med hinanden - vores eksistens kan forandre vores essens - og derfor taler vi med Schelling om ESSENTIALISATION:

Essentialisation er et begreb Tillich har hentet fra Schelling. Denne essentialisation skal ikke forstås i platonisk eller indisk forstand som en tings overgang til dens oprindelige tilstand af essentialitet eller potentialitet, idet en sådan forståelse ville indebære, at det, der var virkeligt under eksistensens vilkår, ville forsvinde med essentialisationen. Nej, essentialisation indeholder også et historisk element forstået på den måde, at det nye, der blev aktualiseret under eksistensens vilkår, føjer noget nyt til det essentielle (min kommentar indskudt: ja netop epigenetikken har bevist denne påstand). Det positive der skabes i eksistensen, forenes i essentialisationen med det essentielle og frembringer det absolut nye, den “Ny Væren”. “Participation i det evige afhænger af en kreativ syntese af en værensform (a being) essentielle natur og det denne værensform har gjort med sig selv i sin temporale eksistens. “Essentialisation som overgang til Ny Væren er således en filosofisk term for begrebet “frelse” med den deri indeholdte mulighed for selvrealisation. Bjarne Lentz "Paul Tillich" side 232




-0-0-0-0-


Kære HansKrist det burde egentlig være Arne der kunne finde alle de steder hos Paulus hvor det Teologiske Kristologiske grundlag findes for Jesus Kristus Ikon Malerierne. Hvorfra får Jesus Kristus Ikonerne deres Teologiske Kristologiske legitimitet???

Ja og i lang tid ventede jeg herpå - at Arne tog sig sammen men der skete ikke noget - så prikkede jeg til ham og gav ham et vink med en vognstang - men lige lidt hjalp det. Så kom forklaringen pludselig for mere end ti år siden - Arne er slet ikke fortrolig med hvad der står hos Paulus - han har slet ikke læst Paulus og har han har han intet forstået eller også husker han intet. Derfor måtte jeg gøre arbejdet for Arne.

Jamen det er også et imponerende stort stykke arbejde du der har gjort HansKrist og nu forstår jeg bedre den Teologiske Kristologiske Legitimitet Jesus Kristus Ikon'erne har indenfor den kristne mystik.

Nicolai Berdyaev siger også at i Kristus Jesus har vi vores personhed - jeg siger vores ANSIGT og Person fra Gud - vores personlighed: den vores Guds Billede'lighed og hele Guds Herligheds Karismatiske Stråleglans og Forklarelse.


Skønhed tar del i Sandheden - det guddommelige.


Uden Paulus ingen kristendom og ihvertfald ville Jesus Kristus Ikon'erne være indholdsløse og meningsløse - tomme og intetsigende uden at vi kendte den Teologiske Kristologiske grundlag hos Paulus hvorpå de kan forstås - deres Teologiske Kristologiske Legitimitet findes så smukt beskrevet hos Paulus.
Top Svar Citer
#44369 - 16/08/2024 11:50 Re: IKON AF KRISTUS [Re: Hanskrist]
Hanskrist Offline
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3934
Sted: Nørresundby
Henning Nørhøj: de 10 vigtigste ting at vide om den treenige Gud.


Af særlig relevans for den paulinske Kristus Ikon, Doxa, Guds Herligheds SPIRITUALITET vi ejer i Kristus fandt jeg følgende af Henning Nørhøj:

Citat:
Jesus Kristus bekendes i kristendommen som identisk med Gud og samtidig som menneske. Allerede i oldkirkens bekendelser forstås guddommelighed og menneskelighed i Kristus som udelelig og uadskillelig. Jesu identitet med Gud, hans guddommelighed er, at Guds ansigt lyste igennem ham. I Jesus ses hvem og hvad Gud er.



Jesu identitet med Gud, hans guddommelighed er, at Guds ansigt lyste igennem ham. I Jesus ses hvem og hvad Gud er


I Kristus har vi en personlig relation og virkelighed med Gud - vi er i en person til person (interpersonal) samtalende kommunikerende virkelighed med Gud Fader i Kristus (Gud Søn) ved Helligånden.

Dette er noget af det helt essentielle ved den treenige Gudsforståelse som også Henning Nørhøj påpeger det.

Person til person interpersonal samtalende kommunikerende virkelighed med eller til Gud Fader i Kristus (Sønnen) gennem Helligånden.

Vi finder det både i vores 1): BØNs HØRENDE - GUDS ORD - SPIRITUALITET og 2) paulinske Kristus Ikon, Doxa, Guds Herligheds SPIRITUALITET.

1):

Vores BØNs HØRENDE - GUDS ORD - SPIRITUALITET:

I Kristus har vi vores SØN'FADER JEG'DU samtalende kommunikerende BØNS HØRENDE - GUDS ORD - SPIRITUALITET - virkelighed med Gud Fader gennem Helligånden.

2):

Vores SEENDE, LYS og DOXA, GUDS HERLIGHEDS SPIRITUALITET - Kristus Ikon SPIRITUALITET:

I KRISTUS SER vi hvem og hvad Gud er og hvem og hvad vi er.


vores Guds Billede'lighed i Kristus og hele Guds Herligheds Karismatiske Stråleglans og Forklarelse (apropos Forklarelsen på Bjerget)

Citat:
alle vi, som med utilsløret ansigt i et spejl skuer Herrens herlighed, forvandles efter det billede, vi skuer, fra herlighed til herlighed, sådan som det sker ved den Herre, som Ånden er. 2 Kor 3.


Thi Gud, der sagde: »Af mørke skal lys skinne frem,« han har ladet det skinne i vore hjerter til oplysning og til kundskab om Guds herlighed på Jesu Kristi ansigt. 2 Kor 4.

Lovet være Gud, vor Herre Jesu Kristi Fader, som i Kristus har velsignet os med al himlens åndelige velsignelse. For før verden blev grundlagt, har Gud i ham udvalgt os til at stå hellige og uden fejl for hans ansigt i kærlighed. Efeserbrevet 1

Også jer, som før var fremmede og fjendske af sind med jeres onde gerninger, har Gud nu forsonet med sig ved Kristi legemlige død, for at føre jer frem som hellige og lydefrie og uangribelige for sit ansigt, Kol 1, 21-22.

da skal vi se ansigt til ansigt. Nu erkender jeg stykkevis, men da skal jeg kende fuldt ud, ligesom jeg selv er kendt fuldt ud.

Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden. 1 Kor 13




-0-0-0-

I enhver levende samtale og kommunikation personer imellem indgår både 1) vores øre høre sans for sprog og tale og vores 2): øjne syns sans for emotionelle følelsesudtryk i ansigtet.

Således burde vi egentlig ikke adskille vores 1): BØNs HØRENDE SPIRITUALITET fra vores 2): KRISTUS IKON SPIRITUALITET. Og det fordi i enhver personlig eller interpersonal - samtale og kommunikation mellem personer indgår begge sanser - både øre høre sansen og øjne syns sansen.

At være i BØN - vores "i Kristus" BØNs HØRENDE - GUDS ORD - SPIRITUALITET omfatter også altid vores "i Kristus Ikon" - Doxa - GUDS HERLIGHEDS - SPIRITUALITET. Således at enhver samtalende kommunikation mellem personer afhænger i lige høj grad af vores øre høre sans som vores øjne syn sans.

Den kristne 'i Kristus" SPIRITUALITET sætter ANSIGT på GUD.

I Kristus erfarer vi en ANSIGTS GENKENDELSE GUD. At være PERSON kræver et ANSIGT - uden ANSIGT ingen PERSON.

Derfor kan Nicolai Berdyaev siger at "i Kristus" har vi vores PERSON'HED.


Citat:
The face of man is the most amazing thing in the life of the world; another world shines through it. It is the entrance of personality into the world process, with its uniqueness, its singleness, its unrepeatability." Nicolai Berdyaev.

Human love is intimately and profoundly bound up with the human face. The face is the entrance of the spiritual into the cosmos, but also the point of entrance of one soul into the life of the other. The face is an entreaty to love and to honor what love produces. Love is a refutation of the violence that results in death. Nicolai Berdyaev.

“The human face is the proof for the existence of God.” Max Picard.



Mange Kærlige Hilsner HansKrist


PS:

jeg blev så glad og overrasket over Arne's Kristus Ikon oplevelse i sin tid.

Men som tiden gik blev jeg mere og mere måbende overfor hvor hult og ja falsk det hele virkede til at være.

Fx anede han ikke hvorfra den Ny Testamentlige Kristologiske Teologiske legitimitet for Kristus Ikon SPIRITUALITETEN stammede. Se Paulus citaterne ovenfor her fx. Og når jeg fremførte disse, forbandede han Paulus og kunne ikke se at det er hos Paulus vi finder den Ny Testamentlige Kristologiske Teologiske legitimitet for Kristus Ikon SPIRITUALITETEN.

Og han hævdede i vores hidsige debat med hinanden utallige gange følgende forhold:

Citat:
Arne:

Personlig kommunikation dialog og proces med Gud, som du vist hævder at opleve, det kender jeg ikke til, og det tror jeg faktisk heller ikke på - selvom nogle påstår at have oplevet det.
Jeg tror ikke på, at det er dét, der er meningen med vi menneskers tilværelse.


Jeg har været fuldstændig rystet over disse agnostiske og panteistiske upersonlige religiøse påstande fra Arne igennem årene.

Virkelig et chok for mig.

Men han kunne så forsikre mig at jeg ikke behøvede være så chokeret, da han ikke var kristen.

Jamen hvordan kan du Arne skrive så mange Anti Jesus Kristus udsagn og påstande som du gør, når du flager med et Jesus Kristus Ikon???

Det er og bliver den store gåde og kognitive dissonans jeg erfarer når jeg lytter til Arne, det hænger bare overhovedet ikke sammen det han skriver.


Henning Nørhøj:

Jesu identitet med Gud, hans guddommelighed er, at Guds ansigt lyste igennem ham. I Jesus ses hvem og hvad Gud er

Citat:
Arne:

Er det meningen, at vi mennesker skal forstå - hvad vi kalder - Gud?
Jeg tror det ikke!

anser jeg for åndshovmod: at det ikke tilkommer os mennesker at søge at forstå, hvad vi kalder Gud.


Redigeret af Hanskrist (16/08/2024 13:13)
Top Svar Citer
#44370 - 16/08/2024 19:09 Re: IKON AF KRISTUS [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7494
Sted: Sydsjælland
Jeg står meget fast på, som min overbevisning - og som Hanskrist er ved at falde på halen over - hvad han med forfærdelse gengiver i sin nederste citatboks:
Citat:
Er det meningen, at vi mennesker skal forstå - hvad vi kalder - Gud?
Jeg tror det ikke!

anser jeg for åndshovmod: at det ikke tilkommer os mennesker at søge at forstå, hvad vi kalder Gud.
Der er jo forskel på at forstå og så dét at opleve.
Det er det sidste, der er mulighed for ved at møde den Kristus Ikon, som denne tråd starter med.

Jeg kan tilføje:
Den danske sognepræst Søren Holger Samuel Prahl blev født den 22. april 1918 og døde den 10.3.1994.
Han blev cand.theol. i 1947
Søren Prahl blev kendt som specialist i ikoner og er forfatter til bogen: ”Ikoner. Introduktion til den
ortodokse kirkes billedverden”
, som er udgivet i 1988 af Nordisk Kulturhistorisk Selskab ISBN 87-89202-00-7.
I bogens indledning skriver Søren Prahl bl.a.:
Citat:
Ikonen er et vindue, gennem hvilket man skuer ind i Gudsrigets skønhed og herlighed.
Ikonen er som et nøglehul til at kigge ind i den lysende evighed.
Det er en rigig dejlig bog, synes jeg, og jeg nyder at læse tekster i den og især at se gennem de mange skønne "vinduer".
Så glæd dig, du der læser her, hvis det skulle lykkes dig at få fat i den på bibliotek eller antikvarisk smiler

Arne heart
Top Svar Citer
#44371 - 16/08/2024 20:41 Re: IKON AF KRISTUS [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Offline
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3934
Sted: Nørresundby
Hejsa Arne - først lige, herligt citat du bringer og reference til en bog om Ikoner af en dansk forfatter.


Og ja som ikke kristen kan du jo fastholde dine Anti Jesus Kristus udsagn, Anti kristne skriverier. Mere herom længere fremme.


Citat:
Henning Nørhøj:

Jesu identitet med Gud, hans guddommelighed er, at Guds ansigt lyste igennem ham. I Jesus ses hvem og hvad Gud er.



Begivenheden Kristus Jesus i verden er Åbenbaringen os Gud Fader gennem Helligånden.

Eller en anden måde at sige det samme på som Henning Nørhøj skriver, "I Jesus ses hvem og hvad Gud er".

Nu er Arne jo ej heller kristen som han har fortalt mig gentagne gange, så vi kristne kan ikke hænge Arne op på det ovenfor helt essentielle i kristendommen, kristendommens kernesandhed, som han jo godt kan frasige sig. Det er jo kun for os kristne det er det helt essentielle.


Så som "ikke kristen" er Arne jo i sin gode ret til sine Anti kristne (Anti Jesus Kristus) agnostiske panteistiske påstande som de har lydt igen igen igen de sidste mange år, som her fx:

Citat:
Arne:

Personlig kommunikation dialog og proces med Gud, som du vist hævder at opleve, det kender jeg ikke til, og det tror jeg faktisk heller ikke på - selvom nogle påstår at have oplevet det.
Jeg tror ikke på, at det er dét, der er meningen med vi menneskers tilværelse.

Er det meningen, at vi mennesker skal forstå - hvad vi kalder - Gud?
Jeg tror det ikke!

anser jeg for åndshovmod: at det ikke tilkommer os mennesker at søge at forstå, hvad vi kalder Gud.


Der hvor kæden hopper af er at han 1): samtidigt har flaget med et Jesus Kristus Ikon. 2): Og at han siger han mener det samme som Henning Nørhøj punkt 5. 3): At han siger han står den ortodokse kristendom nær.

1) og 2) og 3) er faktuelt usandt hvis han samtidigt vil hævde hvad han er citeret for i citationsboksen ovenfor og her efterfølgende:

Citat:
Er det meningen, at vi mennesker skal forstå - hvad vi kalder - Gud?
Jeg tror det ikke!

som en del af det ufattelige guddommelige - en ufattelighed, jeg fornemmer, at man ikke skal gramse i, men i stedet skal bruge de givne evner i kærlighed til verden - så godt og så længe, man kan.
Egentlig ganske enkelt og ligetil - og uden åndsrigdom ;)

Jeg spilder ikke kræfter på at spekulere over, hvad det guddommelige er. Det evner jeg jo alligevel ikke - og har jeg jo egentlig ikke behov for at vide - ja, måske er det endda hovmodigt at "kloge sig" på dét

agnostisk panteist

at bag de mange menneskeskabte Guds-billeder ligger der vel dog noget guddommeligt, som vi mennesker blot ikke magter at fatte

Det lidt længere svar er: Vi mennesker og vore religioner har forestillinger om Gud som en person, der ligner et menneske - endda som oftest af hankøn.
Mig forekommer dette at være naivt og snæversynet - en nedgøring af det guddommelige, så det kan rummes i menneskelig bevidsthed.
For mig er Gud eller det guddommelige noget langt højere, noget som menneskelig bevidsthed ikke kan rumme og - tror jeg - heller ikke skal forsøge at rumme.
Men jeg oplever/fornemmer noget guddommeligt i verdens væren - enkelt og ligetil - umuligt at fornægte - men uden at kunne sætte ord på.

Jeg har nok aldrig bedt til nogen Gud

i denne kærligheds-sammenhæng er vi mennesker på denne klode, i denne galakse, dette univers jo nærmest en ubetydelighed

anser jeg for åndshovmod: at det ikke tilkommer os mennesker at søge at forstå, hvad vi kalder Gud.



Men lad nu det være, fordi Arne er ikke nogen systematisk tænker der forlanger af sig selv at hvad han skriver samlet set skal give god mening, dertil skriver han for usystematisk om alt mellem himmel og jord og alt der lige falder ham ind (Arne breder sig og udbreder sig om næsten alt uden at det er præget af forstand og analyse og at være gennemtænkt hvad han skriver (venstre hånd ved ikke altid hvad højre hånd har skrevet)). Det er nemlig ikke forstand og tænkning og analyse og kritisk sans der præger Arne, men altså kvantitet og tilfældigheder, tilfældige indfald.

Personligt arbejder jeg nærmest stik modsat, jeg er præget af analyse og kritisk forstandsarbejde og dyb principiel og tværfaglig, tværvidenskabelig, kontekst forståelse.


Mange Kærlige Hilsner HansKrist


PS:

Citat:
Ikonen er et vindue, gennem hvilket man skuer ind i Gudsrigets skønhed og herlighed.
Ikonen er som et nøglehul til at kigge ind i den lysende evighed.


Så smukt formuleret og i nøje overensstemmelse med Paulus citaterne.


Det er vores Åndelige Erfaringer der giver os forståelse.

Åndelige oplevelser kan være hvad som helst, da det er oplevelser, hvilket vil sige det præges af os selv. Hvilket er noget andet end vores EKSTATISKE SPIRITUELLE ÅBENBARINGS ERFARINGER hvor vi er modtager af et konkret indhold og "stof" "erfaringsstof" der ikke er fra os selv, altså er opstået i os selv, som oplevelser lider under.


Redigeret af Hanskrist (16/08/2024 21:27)
Top Svar Citer
annonce
Side 4 af 6 < 1 2 3 4 5 6 >


Seneste indlæg
Gud
af Hanskrist
15/10/2024 23:50
Vigtige præciseringer
af somo
15/10/2024 10:09
Hvad er JESUS KRISTUS kendt for?
af Hanskrist
09/10/2024 15:47
Hvad HansKrist dog skriver
af Hanskrist
08/10/2024 11:42
Det bedste ved kristendommen
af Hanskrist
25/09/2024 00:18
Nyheder fra DR
Postnummer bestemmer, at 700 bornholmere..
16/10/2024 10:18
Første skib med migranter er ankommet t..
16/10/2024 10:05
Abu Dhabi vil kopiere opsigtsvækkende k..
16/10/2024 09:47
Advarer mod kraftig blæst på Storebæl..
16/10/2024 09:46
Mand tiltalt for falsk anmeldelse i sag ..
16/10/2024 08:23
Nyheder fra kristeligt-dagblad.dk
Forkæmpere for natkirken vil have kampv..
16/10/2024 08:10
Landsret afviser ankesag mod racismedøm..
16/10/2024 08:05
Mette-Marits søn er afhørt otte gange ..
16/10/2024 07:46
Julens stjernehimmel i Aarhus slukkes - ..
16/10/2024 07:43
Italien har sejlet den første gruppe mi..
16/10/2024 07:02