|
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Den Evige Filosofi
|
Så er den "gamle" Thomas på banen igen med bibel- og Rumi-citater (det sidste for at tækkes Arne), samt en forhåndsafvisning af at diskutere med folk, som har en anden mening, (det sidste afsnit må Zenia have overset).
Det mest bemærkelsesværdige ved Thomas indlæg er dette: Vores mulighed for at erkende, afhænger af vores væsen. Et lille barn kan hverken tænke logisk eller abstrakt. Men efterhånden, som det vokser og modnes biologisk, lærer det at gøre netop dette (i kombination med den rette skoling). Det vil nok være en overraskelse for enhver børnepsykolog, at nogen kan frakende børn både logisk sans og fantasi, netop de to ting som karakteriserer barnesindet. Små børn er ekstremt logiske, men efterhånden som de vokser til, og "skolingen" (læs; indoktrineringen) sætter ind, nedbrydes den logiske sans til fordel for ulogiske religiøse dogmer. De fleste genvinder aldrig deres logiske dømmekraft, hvad der også fremgår af indlæggene på disse debatter, Thomas' og Arnes inklusive.
Da hverken Thomas eller Arne synes at "leve et uselvisk liv", fremgår det af teksten, at ingen af dem er i stand til "at erkende metafysiske forhold og skue Det Højeste".
Sådan er der så meget, de "troende" ikke rigtigt forstår.
Ole Bjørn :o)
P.S. Rumi er det vestligt benyttede navn på en anatolsk (afghansk) digter og grundlægger af Sufi sekten Mevlevi med hovedsæde i Konya i Tyrkiet, mest kendt for de dansende derwisher. I arabiske lande kendes han under navnet Mevlana, som bl.a. er et synonym for mester.
P.P.S. Et astrolabium er et astronomisk vinkelmåleinstrument, sandsynligvis opfundet i Grækenland for mere end 2000 år siden og videreudviklet af Hypatia af Alexandria, verdens første kendte kvindelige matematiker, der blev slagtet af kristne munke ophidset af deres græsk ortodokse patriark.
Astrolabiet er i den mellemøstlige udgave udformet som en blanding af en kvadrant og et stjernekort, og anvendes nu kun af enkelte islamiske nomadestammer til beregning af bedetidspunkter og retning til Mekka.
|
|
|
|