annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 20959472
Åndelig Føde 2726320
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2646563
Så er der linet op... 1981641
Jesu ord 1677655
Galleri
Gymnasie billede
Hvem er online?
0 registrerede 45 gæster og 152 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Hanskrist
Emne: Re: Kristendommens ABChristus

Jeg glemte samtalen

At mødes og snakke (en telefon opringning har vi idag mulighed for)

Der er intet der er så EKSTATISK og LIVLIG som de livlige samtaler - talens åbenhjertighed - hvor munden løber over med hvad vi har på HJERTET.

De urkristne paulinske menigheder var virkelig Højlunds Forsamlingshus - der var en livlighed og spontanitet uden lige (frimodighed - frihed og spontanitet og godt humør er den kristne spiritualitets gemyt humør).

Også derfor det var nødvendigt at kunne lære at tie i forsamlinger (Højlund var jo dog ordstyrer) - at lære at tie i forsamlinger er demokratisk da det ikke betyder at man ikke må snakke og komme til orde men at alle skal have en chance for at blive hørt og lyttet til.

-0-0-

Grundtvig det levende ord de livfulde samtaler ja højskole bevægelsen er Paulinsk - et forsøg på at genoplive ånden og friheden i de urkristne paulinske menigheder.

-0-0-0-

Hvorfor var der den livlighed i urkristne paulinske menigheder? Jo fordi der var et flertal af kvinder og børn og slaver og fattige og arbejdere. Blodet ruller stærkt i disse mennesker der ikke overhovedet er intellektuelle men hører livets praktiske side til. Mennesker der ved det er nødvendigt at arbejde for at få dagen og vejen til at hænge sammen - de har ikke fået noget foræret her i livet.

Selvfølgelig var der også højt dannede og uddannede i de urkristne paulinske menigheder - Paulus selv er et godt eksempel - men han var progressiv og revolutionær ihvertfald en stor reformator i at danne nye samfund fællesskaber. Også folk fra den kreative overklasse med romersk statsborgerskab tilsluttede sig de urkristne paulinske menigheder og vi ser hos Paulus at kvinderne spiller en hovedrolle ihvertfald en helt afgørende rolle. Også derfor Paulus når frem til at en kvinde kan være overapostel ja endda den ypperste af alle overapostlerne.

Paulus's kærlighed og respekt og ærbødighed overfor kvinder skinner tydeligt igennem især Romerbrevet.

-0-0-0-

Et sidste punkt er at turde følge sin virkelyst - nå frem til en proaktiv skabende kreativ indstilling. Undgå at blive passiv og et offer - undgå passivitet.

-0-0-0-

Ja alt hvad jeg er inde på i dette og forrige indlæg er hvad der efter min mening gør at vi kommer Gud nærmere - komme dette at blive født i og af Gud påny påny påny

At lære vores dynamiske kreative skabende samliv med Gud.


Tro = de Nye Skabninger vi er i KRISTUS: er et guddommeligt værk i os, som forvandler og føder os på ny ud af Gud. Den døder den gamle Adam, og gør os af hjerte, sind, tanker og alle kræfter til helt andre mennesker.
Oh, troen = de Nye Skabninger vi er i KRISTUS: er i sit væsen en så levende, skabende, virkende og mægtig ting, at det er umuligt, at den ikke uafladeligt gør godt. Den spørger heller ikke, om der er gode gerninger at gøre, men inden man når at spørge, har den gjort dem og er altid virksom. Luther og HansKrist's fremhævning at TROEN = KRISTUS = de Nye Skabninger vi er i KRISTUS.


-0-0-0-


Musik og sang.

Musik og sang findes i alle kulturer og samfund men i de kristne kulturer og samfund har vi endda en SPIRITUALITET - nemlig den kristne i KRISTUS SPIRITUALITET der fremelsker og promoverer musik og sang.

Luther's reformation der var en Paulus renæssance var lige så glad for musik og sang som Paulus.

Luther og musikken

Citat:
Ikke uden grund blev Martin Luther kaldt Nattergalen fra Wittenberg. Han satte musikken højt og mente, at den havde fandtes siden skabelsens tid. Som ung havde han modtaget musikundervisning, og han kunne spille på både fløjte og lut. Luther mente, at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive Djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, mente Luther, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud.

Menigheden skulle synge

Blot det at høre musik, mente Luther, var gavnligt for sjælen. Men han anså det for at være allermest velgørende, at man selv sang. Det var Luthers mål, at hele menigheden gennem sang skulle deltage i lovprisningen af Gud og forkyndelsen af evangeliet ved højmessen.

Når menighedens sang på modersmålet i dag er en væsentlig del af den protestantiske gudstjeneste, er det Luthers fortjeneste. I dag betragter vi det som en selvfølge, at menigheden synger salmer ved gudstjenesten, men i 1500-tallet var det revolutionerende nyt. Den lutherske menighedssang stod i skarp modsætning til den katolske messe, som på Luthers tid mest indeholdt munkesang på latin.
Seneste indlæg
Lys
af Hanskrist
04/04/2025 13:08
Den religiøse spirituelle dimension
af Arne Thomsen
30/03/2025 18:01
Eid-Al-Fitr
af somo
29/03/2025 07:50
Ramadan
af somo
23/03/2025 14:33
Hvad er meningen?
af Hanskrist
05/03/2025 10:46
Nyheder fra DR
Zelenskyj opfordrer USA og Europa til at..
06/04/2025 19:44
Demonstration foran USA's ambassade: 'H..
06/04/2025 18:27
Netanyahu vil forsøge at få lempet tol..
06/04/2025 16:01
Putins rådgiver: USA og Rusland overvej..
06/04/2025 13:42
Søndagsbillet til en flad 10'er skal f..
06/04/2025 12:59
Nyheder fra kristeligt-dagblad.dk
Medie: New Yorks politi har skudt mand e..
06/04/2025 17:33
Over 50 lande vil forhandle toldsatser m..
06/04/2025 17:02
Zelenskyj efterlyser svar fra USA efter ..
06/04/2025 16:29
Opsigtsvækkende nedjustering af dødsta..
06/04/2025 16:00
”Middag med magten” er en tre retter..
06/04/2025 16:00