Dagbladet Information har her i maj måned 2023 fulgt en EU-konference i Bruxelles: Beyond Growth, der handler om, som bladets journalist Jørgen Steen Nielsen skriver:
Citat:
Hvordan kan vi forlade kursen mod katastrofen og finde vej til en bæredygtig model for samfundet, økonomien og den menneskelige trivsel?
Journalisten glæder sig over, at der nu er 2.500 forskere, aktivister og EU-politikere, der deltager. I 2018 var der kun 400, der ønskede at forholde sig til rapporten i 1972: Grænser for vækst, der jo gjorde det klart, at der skal 4 jordkloder (eller mere) til for at kunne holde til vi menneskers voksende forbrug og affald. Nogle peger på, at den voldsomme vækst egentlig startede med kolonialismens undertrykkelse af ulande. Andre gør sig håb om, at teknologisk udvikling kan hindre en klimakatastrofe, men foreløbig er der ikke tegn på, at noget sådant kan lykkes, og mange går ind for ordene: ”Trivselsøkonomi i stedet for vækstøkonomi”. Journalist Jørgen Steen Nielsen citerer fra konferencen:
Citat:
»Med tre procent årlig vækst vil den globale økonomi være ti gange større ved århundredets afslutning. At reducere udledninger i en økonomi og et energisystem, der er ti gange større, er i min vurdering så godt som umuligt,« siger Giorgos Kallis, professor i økologisk økonomi ved Barcelonas Autonome Universitet og en af pionererne i forskningen omkring en økonomi uden vækst.
Så hvad kan man gøre? Journalist Jørgen Steen Nielsen skriver her:
Citat:
Under konferencen præsenteres mange bud på, hvordan vækstens supertanker kan drejes via skatte- og afgiftspolitik, kvoter og grænser for ressource- og energiforbrug, udskiftning af bnp med velfærds- og miljøindikatorer, nye ejerformer og mål for virksomheder, folkelig deltagelse via borgerting og kooperativer. Men det står også klart, at det er op ad bakke at ændre det grundlæggende paradigme bag EU’s nuværende politik. »Der er intet postvækstperspektiv i EU. No way. Vores diskussion er en undtagelse … Enhver EU-politik handler om vækst,« påpeger Benoit Lallemand, generalsekretær for Finance Watch, der i sin tid blev etableret af EU-parlamentarikere som modvægt til finanssektorens magt.
Skarpest formuleres det nok af Philippe Lamberts (60 år og parlamentsmedlem siden 2009) i hans sluttale til konferencen:
»At vinde argumentationen vil blive en kamp. Dem, der drager fordel af vores udbyttende økonomi, står til at miste en masse, i det mindste i deres forståelse af velstand. Så regn med, at de vil få hjælp af vækstens præsteskab til at mobilisere alle ressourcerne af frygt, usikkerhed og tvivl for at skræmme vore medborgere fra at foretage det vigtige kursskifte.«
Samtidig sker der sandelig også noget her i Danmark – nærmere betegnet: indenfor Socialdemokratiet. Det er en ny bog: Efter festen, Bag bogen står direktør i Deltager Danmark og Teknologirådet Rune Baastrup og politisk chef i Socialdemokratiet Bjarke Dahl Mogensen, der blandt andet foreslår, at OECD’s trivselsindeks og FN’s Verdensmål kan erstatte mål om vækst i bnp.
Det bliver ikke let, indrømmer Rune Baastrup, da Information møder ham til en snak om den nye bog. Det er Informations journalist Martine Amalie Krogh, der starter med overskriften:
Citat:
Ny bog: Vi skal lære at drive politik, som ikke bygger på illusionen om evig vækst Det er urealistisk at tro, at vi kan skabe en bæredygtig fremtid og stadig have en økonomi i vækst. Sådan lyder analysen i ny bog om vejen til nulvækst, der også peger på, at Socialdemokratiet har et særligt ansvar for at skabe en ny fortælling om et vækstfrit Danmark
Og hun indleder med ordene:
Citat:
Reklamer skal forbydes i det offentlige rum. De ting, vi køber, skal kunne repareres mange år ud i fremtiden. Vi skal arbejde mindre, forbruge mindre, genbruge mere, og så skal kolonihaver udbredes til allemandseje, så vi kan dyrke vores egne grøntsager.
Mit indtryk af alle disse trivsel-i-stedet-for-vækst initiativer er, at der faktisk er kræfter i gang, som vil erstatte vor tids ”vækst-og-penge-religion” med noget mere harmonisk, om end de kæmper mod en enorm overmagt – og vore etablerede religioner her i den vestlige verden, de er jo passive her.
Citat:
»For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.« Joh 3,16
Dén kærlighed til ”verden” omfatter jo helt tydeligt alene mennesker - ikke naturen
M.v.h. Arne Sandhedens Mirakel: Verdens Væren. Agnostisk pan"teist" - ydmyghed, mådehold, harmoni, indsigt, medfølelse, omsorg, kærlighed
Hvor imponerende! Er det virkelig alt, hvad du har at sige til menneskehedens vej til at udrydde sig selv. Men så er det vel egentlig også det rigtigste for os - i den korte tid, vi har eksisteret på denne klode - nu vi ikke kan andet end ulykker.
M.v.h. Arne Sandhedens Mirakel: Verdens Væren. Agnostisk pan"teist" - ydmyghed, mådehold, harmoni, indsigt, medfølelse, omsorg, kærlighed
Biblens bøn: "Vi forsager det onde og alt dets væsen."
Forsagelsen er ikke en bibelsk bøn, eller noget biblens kristne benyttede ved dåb, men er blevet og bliver fremsagt ved dåbshandlinger i kirker, og indgår også siden 1949 i folkekirkens gudstjenester, som fremsiges som det første i den apostolske trosbekendelse
Det undrer mig, at ingen af jer, der deltager i denne tråd, synes at tage det alvorligt, at vort samfundssystem - nok især her i den vestlige verden - er den direkte vej til en katastrofe, der meget muligt vil udrydde os mennesker på denne klode.
Her i Danmark ser det jo ud til, at socialdemokratiet nu søges aktiveret til sammen med venstrefløjen at tage kampen op mod erhvervslivets og finansverdenens magtfulde fastholden af evig vækst.
Men selv hvis dét sker, bliver kampen for en trivselsøkonomi i stedet for en vækstøkonomi jo nærmest håbløs uden en meget stærk folkelig opbakning.
Og hvis Gud elsker verden - som Johannes siger i Bibelen - og straks vender kærligheden alene mod os menneskers anbefalede tro på Kristus, så er det vel ikke meningen at vi i grådighed skal udrydde os selv. Det står der ikke så meget om i Bibelen, men Thomas Evangeliet, logion 77 siger:
Citat:
Jesus sagde: "Jeg er lyset, som er over dem alle. Jeg er alt. Alt er udgået fra mig, og alt er kommet til mig. Kløv træet: Jeg er der; Løft stenen op, og I skal finde mig dér."
Det ligner egentlig lidt daoismen - og underligt at kristendom også her i Danmark alene handler om menneskenes ve og vel - her og nu.
M.v.h. Arne Sandhedens Mirakel: Verdens Væren. Agnostisk pan"teist" - ydmyghed, mådehold, harmoni, indsigt, medfølelse, omsorg, kærlighed
Mon ikke der lever mennesker på jorden om 200 år Sålænge de ikke sprænger os i luften, så skal det hele nok gå Som jeg ser det, så har vi ikke gennemtænkt tingene, og derfor står vi med en masse problemer. Dem skal vi have løst. Hordan skal vi leve? Hvad har den enkelte brug for? En milliard på kontoen? Hvem skal så arbejde? Kan alle være rige på penge? Findes der andre måder at indrette samfundet på? Behøver vi penge for at arbejde? Jeg har ikke tænkt mig at arbejde, mens andre driver den af på en solskinsø = alle skal yde deres til samfundet indtil en pensionsalder (f.eks 60 år). Ellers må de fratages nogle goder. Er sådan et samfund muligt? Lad os synge og danse og arbejde på sagerne...
Lad os indsætte 50.000.000 kr. på alles konti og undersøge konsekvenserne af sådan en handling = vil menneskene stoppe med at arbejde eller vil de begynde at tænke i andre baner? Skal alle yde deres til samfundet indtil en pensionsalder? Jeg kunne godt tænke mig et lynkursus i tingene...
Hvornår skal børnene have et kursus i økonomi? Jeg var god til at regne i skolen, men var et problembarn. Nu står jeg så her og vil gøre en forskel for andre mennesker. Måske ender det spirituelle parti med at være det eneste parti i folketinget Hvis alle stemmer på os og det er vel ikke en umulighed. Meget spændende det hele...