P.s.:
Lidt inspiration til refleksion - guder plantede man tidligt på scenegulvet til problemformulering, det skete længe før popfænomener som islam så dagens lys.
De interssante tænkere finder man i de tidlige græske/romerske kulturformer og teatertradition, hvor et flow af samtidens store problemer med etik, moral og økonomisk grådighed synliggøres i handlingsmættede skuespil til inspiration for publikums øjne, dagens aviser.
At proppe guderne i problemformuleringen var vidt udbredt, og sikkert vældig morsomt allerede på den tid. Det har altid været i kraft af menneskets evne til at tænke i abstraktioner, at problemers løsning langsomt synedes på tavlen. Ej heller i dag, med lidt andre gudeproduktioner i supermarkedet, løser man samfunds og menneskelige problemer ved at resignere og overlade det til tiden eller guder at finde deres løsning. Problemer der opstod ved fejltænkning, kan derimod med tiden forsvinde ved simpelthen at flytte fokus på andre synsvinkler.
Man hjælper fx. ingen fattigdom ved ikke at spise om dagen en tid, for bare om aftenen at kaste sig over fedekalven. Man afhjælper heller ikke seksuelle overgreb på små piger og drenge ved at opløfte dårlig seksualmoral til smuk etik, og tilbede et gammelt popfænomen der fråsede i pigebørn. Det er ikke den måde man beskytter børn fra voksne menneskers overgreb. Ej heller hjælper man kvinder til økonomisk ligestilling, ved at underlægge dem mænds dårlige opførsel. Heller ikke her hjælper det at putte en gud i maskinen...
Længere fremme i historien skabte William of Ockham en nyere metode, en lille "barbersalon" der også ku' være dig Somo til nytte - metoden virker stadig ganske fortrinligt, men den beskæftiger sig selvfølgelig med logik, og det er jo ikke lige din kop te, ej heller din bogholder lægprædikantens...;)
http://www.verdidebatt.no/innlegg/11720957-deus-ex-machinamvh
Simon